12 toxických myšlienok, ktoré musíte vyhodiť zo svojej mysle

„Sme tým, na čo celý deň myslíme, čo si celý deň hovoríme.
Slová, ktoré si vravíme, ovplyvňujú náš obraz o nás samých
a ten zas ovplyvňuje to, čo robíme.

Keď veríme tomu, že niečo nie sme schopní urobiť, naše presvedčenie ovplyvní náš obraz o nás samých.
Ten nám potom zabráni urobiť kroky k tomu, aby sa to udialo.“ 

 Som presvedčený, že všetko sa začína myšlienkami a je v našej moci mať ‚dobré‘ myšlienky. My sme programátormi našej mysle, čo do nej vložíme, to z nej dostaneme. Myšlienky sú prvotnou príčinou všetkého, všetko ostatné, čo zažívame, je ich dôsledkom. Ak chcete v živote dosiahnuť spokojnosť a šťastie, teda lepší život, začnite tým, že dostanete myšlienky pod kontrolu a dáte stopku toxickému odpadu v podobe negatívnych a sabotujúcich myšlienok (nemám na to, nedokážem to), nezmyselnému strachu a obávam (čo ak…), trápením sa nad minulosťou a vecami, ktoré nedokážeme zmeniť atď. Uvedomte si, že máte voľbu, ako sa budete pozerať na vonkajšie udalosti a ako na ne budete reagovať.

Myseľ je ako plodná záhrada. Ak chcete aby kvitla, musíte sa o ňu denne starať. Ak chcete žiť naplno, musíte držať stráž pri vchode do svojej záhrady a nechať do nej vstúpiť len tie najlepšie informácie.“ Ak chcete vo svojom vonkajšom svete urobiť významné ZMENY, musíte začať vo svojom vnútri a zmeniť najskôr povahu myšlienok.‘

Najväčším problémom je skutočnosť, že mnoho ľudí si ani neuvedomuje, že sa denne podkopáva a sabotuje negatívnymi myšlienkami. Negatívne myslenie sa pre nich stalo tak silným návykom, že ho vnímajú ako prirodzenú súčasť svojho života.

Ponúkam vám 12 najbežnejších toxických myšlienok, ktorých sa musíte zbaviť, ak túžite po šťastnejšom, úspešnejšom a naplnenejšom živote:

Myslenie, že ste obeť
Nie ste obeť. Tak už prestaňte viniť iných ľudí alebo vaše okolnosti za vaše problémy. Ak sa vám nepáči kde vo svojom živote ste, neznamená to, že to nemôžete zmeniť. Je najvyšší čas prebrať osobnú zodpovednosť za svoj život. Takže, okamžite sa zbavte mentality obete pretože vám to v ničom nepomôže. V skutočnosti pôsobí ako prekážka na vašej ceste za úspechom. Uvedomte si, že VY a len VY ste zodpovední za svoj osud.

Jednajte ako BOJOVNÍK, teda proaktívne. Zoberte svoju budúcnosť do vlastných rúk. Uskutočňujte veci, namiesto toho, aby ste čakali a dúfali, že sa uskutočnia samé. Ak ste nespokojní s nejakou časťou svojho života, vy nesiete zodpovednosť za to, aby sa to zmenilo. Zdvihnite zadok, pustite sa do práce a niečo s tým urobte. Buďte bojovníci a nie obete, ktoré čakajú, až sa im nejaká budúcnosť prihodí. Je načase prijať úplnú zodpovednosť za všetko, čím ste a čím sa stanete.

Myslenie, že dokážete zmeniť iných ľudí
Nie, nedokážete. Naučil som sa to počas svojho života. Voľakedy som si myslel že dokážem „motivovať“ a „inšpirovať“ ľudí aby boli najlepšími ako len vedia. Trvalo mi nejakú chvíľu kým som pochopil, že jediná vec, ktorá dokáže zmeniť iných, sú oni sami. Ak sa nechcú zmeniť – alebo nevedia ako – potom akékoľvek vaše úsielie je mrhaním času. Takže, nestarajte sa o iných ľudí. Ak ich nemáte radi takých akí sú, potom máte možnosť, vybrať si, viac sa s nimi nestýkať. Ale nemáte právo ich meniť.

Myslenie, že môžeme zmeniť FAKTY
Niektoré veci sme schopní zmeniť. V skutočnosti, dosť veľa vecí sme schopní zmeniť. Môžeme schudnúť. Môžeme si nájsť novú prácu. Môžete sa vrátiť do školy. Môžete pracovať na svojom vzťahu či manželstve.  Ale je tu zopár vecí, ktoré jednoducho zmeniť nedokážete. Tieto veci nazývam „fakty“. Dokážete zmeniť prácu, ale nedokážete zmeniť svojho šéfa. Nedokážete zmeniť fakt, že musíte platiť nájomné alebo hypotéku. Ale môžete sa prestať tomu brániť. Chcieť zmeniť nezmeniteľné vám neprinesie nič viac ako frustráciu a budete sa cítiť mizerne. Takže, zmeňte to, čo zmeniť dokážete (napríklad problémy) a akceptujte to, čo zmeniť nedokážete.

Myslieť si, že susedova tráva je zelenšia ako tá naša
„Keby som tak bol býval taký bohatý ako sused, bol by som šťastný“ alebo „Keby som len bola bývala taká pekná ako moja spolužiačka, prinieslo by mi to šťastie“. Tieto typy myšlienok nie sú pravdivé. Iba preto, že si vy myslíte, že niekto sa má lepšie ako vy, neznamená, že to je aj pravda. Možno to krásne dievča pochádza z rodiny, kde sa k nej správali hrubo a neuctivo a nedostala od života to, čo chcela. A možno ten bohatý muž, strávil tak veľa času v práci, že nikdy nevidel svoju rodinu. Tráva nie je u suseda zelenšia. Vážte si trávu, ktorú máte u seba. Je to váš trávnik.

Mať očakávania od ostatných ľudí
Vaše očakávania sa väčšinou nenaplnia, najmä ak predpokladáte, že vaše očakávania sú rozumné, ako napríklad aby váš spolubývajúci alebo manželka podielal na chode domácnosti. To, že to vy očakávate neznamená, že to ľudia budú aj robiť. Uvedomte si, že vaše očakávania vychádzajú z vašich skúseností a vplyvov prostredia, v ktorom ste trávili čas.  Nemusia to byť nevyhnutne priority ostatných ľudí. Pravdepodobne tiež nemáte radi, ak majú od vás ľudia očakávania, že urobíte niečo, čo nechcete urobiť, takže, nevkladajte vaše očakávania ostatným. Ak sa vám nepáči niekoho správanie, buď ho príjmite alebo ho opustite.

Každý z nás má očakávania. Na tom nie je nič zlé. Je však nevyhnutné naučiť sa s očakávaniami pracovať veľmi obozretne a vo svoj prospech, aby nás neprevalcovali. Môžeme očakávať niečo zlé, čoho sa bojíme, čo nechceme alebo niečo dobré, čo milujeme a čo chceme. Môžeme sa takisto pokúsiť nemať očakávania a predchádzať tak nepríjemným sklamaniam. Alebo jednoducho nastaviť svoju myseľ na pozitívne očakávania vo všeobecnosti. Môžeme sa naučiť očakávať to najlepšie, že častejšie uspejeme, ako zlyháme, že častejšie vyhráme, ako prehráme. Očakávania máme pevne vo svojich rukách, je to náš postoj, naša voľba, uhol pohľadu, ktorý si zvolíme.

Myslieť si, že šťastným/šťastnou vás urobí niekto iný
Ak ste vyzretým človekom a prevzali ste za svoj život 100% zodpovednosť, je vám jasné, že ste to vy, kto vás urobí šťastným. Ak si myslíte, že šťastie vám prinesie niekto iný, ste na omyle. Potrebujete sa naučiť byť šťastným sám so sebou, nie hľadať šťastie v niekom inom. Iba vy sám môžete seba urobiť šťastným

Cítiť, že vždy potrebujete niekomu dokázať, že máte pravdu
Vždy sa čudujem, prečo ľudia sú schopní bojovať za svoju pravdu až do krvi. Čo je zmyslom toho? Myslím si, že je to preto, lebo ľudia v očiach iných nechcú vyzerať ako slabí, bezbranní a zraniteľní. Alebo jednoducho hlúpi. Myslím si, že dokázať si priznať chybu je oveľa charakternejšie a vyspelejšie. Uznajte, že každý má právo na svoj vlastný názor. Tak prečo vy si neponecháte ten svoj a druhému nenecháte ten jeho?

Obávať sa, čo si pomyslia iní ľudia
Prečo sa tým vôbec zaoberáte? Myslíte si, že vás súdia? Prezradím vám jedno malé tajomstvo. Nikto vás neposudzuje tak veľmi, ako vy posudzujete samých seba. Ostatní ľudia sú zaneprázdnení tým, že posudzujú seba. Robte to, čo vás baví, napĺňa robí šťastným. A ak vás iní posudzujú, je to ich problém, nie váš. Ignorujte ich a buďte šťastní tak ako sa len dá.

Posudzovať veci a udalosti ako „správne“ alebo „nesprávne“
Žijeme vo svete o oktom si myslíme, že prináša objektívnu realitu. Ale, hádajte čo? Objektívna realita je iba ilúzia. Neexistuje. Jediné, čo formuje našu realitu, sme my sami, takže bavme sa o subjektívnej realite. O čom si jeden človek myslí, že je „pravda“, to pre iného pravdou byť nemusí. Pre každého z nás je pravda niečo iné, pretože každý sa na svet pozerá a vníma ho cez svoje okuliare. Takže neexistuje jediná pravda a jediný správny postoj.

Obávať sa budúcnosti, lebo sa cítite nepripravení
Rád svojim klientom prízvukujem: „ Obavať sa je ako modliť sa pre to, čo nechcete.“ Žite tu a teraz. Tu a teraz je všetko čo máte. Žite v prítomnosti a prestaňte sa obávať toho, čo bude v budúcnosti, pretože na to máte vplyv iba do istej miery.

Myslieť si, že peniaze prinášajú šťastie
Žijeme v dobe, ktorá pripisuje hodnotu peniazom a úspechu. Myslíme si, že ľudia, ktorí majú veľa peňazí sa majú lepšie ako tí, ktorí ich nemajú. Ale takto napísané to pravda nie je. Nezabúdajte: Šťastie je stav mysle. Nesúvisí s tým, ako vyzeráte, kde bývate, na čom jazdíte a koľko zarábate. Súvisí s tým, čo sa vám preháňa hlavou. Vaše šťastie nezávisí od vonkajších podmienok, ale od toho, čo si o sebe a o svete okolo seba myslíte vy sami. Ktokoľvek môže byť šťastný, aj chudobný človek, pretože každý z nas za šťastie považuje niečo iné. Nemyslite si, že ak budete bohatí, budete automaticky šťastní. Na peniazoch nie je vôbec nič zlé, ale neurobia vás šťastnými. Iba VY to dokážete.

Veriť, že vaša minulosť rozhoduje o vašej budúcnosti
To, že pochádzate z chudobnej rodiny, alebo že ste v minulosti urobili veľa chýb neznamená, že v budúcnosti nemôžete byť šťastní, mať lepšiu budúcnosť. Ak sa budete označovať ako „zlyhanie“ kvôli minulosti, tak potom budete ako „zlyhanie“, postoj  pokračovať aj do budúcnosti. A ak sa zamyslíte nad tým, ako funguje náš mozog, ktorý hľadá potvrdenie toho, čo mu naočkujete, tak potom viete, že sa veľmi rýchlo môže stať realitou to na čo myslíte. „Zmeňte svoje myslenie, zmeňte svoj život.“

Buďte odteraz skutočne veľmi pozorní, akým myšlienkam dovolíte aby vás ovplyvnili a akonáhle sa pristihnete pri tom, že vaše myšlienky sú negatívne, stlačte veľké červené tlačídlo „STOP“ a vymažte ich tak rýchlo, ako to len pôjde.

Teším sa na vašu spätnú väzbu, pokojne mi zanechajte komentár priamo pod týmto príspevkom.

Dostaňte strach definitívne pod kontrolu!

Zistite, ako zvíťaziť nad strachom.Objavte v sebe vnútorného superhrdinu.

Prekonajte strach a dosiahnite vysokú úroveň sebadôvery.