Premeňte novoročné predsavzatia na ciele

Streda, 18. December 2013, 12:31, Zverejnil

Stretávame sa s tým každý rok. A má to stále ten istý scenár.  Blíži sa koniec „starého“ roka a prichádza ten „nový“. Pre mnohých ten „správny“ a ten „lepší“. Tvrdíme, že konečne sa začína niečo nové a nový rok nám prinesie v živote pozitívne zmeny a úspech. A tentokrát už konečne dodržíme aj novoročné predsavzatia, ktoré si úderom polnoci, opantaní pohárom šampanského, už opäť dáme. Prejde prvý týždeň nového roka, potom druhý, tretí, prvý mesiac, vynakladáme troška úsilia, a v marci už ani nevieme, že sme si nejaké novoročné predsavzatia dali. Upadli do zabudnutia. A tak opäť treba počkať do konca starého roka a príchodu nového, aby sa to celé zopakovalo. Je vám tento príbeh povedomý?

Tu sa natíska otázka: „Ako si dávať tie správne novoročné predsavzatia, aby neupadli do zabudnutia?“. Jednoducho. Tu je moja odpoveď: „Nedávajte si ich. Namiesto nich si stanovte ciele.“ Ak sa vám slovo „cieľ“ zdá priveľmi strohé a potrebujete ho troška zafarbiť, pokojne si „novoročné predsavzatia“ premenujte na „novoročné ciele“. A čo sú to vlastne tie novoročné ciele? Ako pri ich dosahovaní uspieť?

„Kto chce naozaj zvíťaziť, musí mať istú schopnosť,
a tou je presné stanovanie zámeru,
uvedomenie si toho, po čom vlastne túži,
a spaľujúca túžba to dosiahnuť.“
(Napoleon Hill)

Úspech nie je vecou šťastia. Na to, aby ste dosiahli úspech na ceste za novoročnými cieľmi, musíte MAŤ JASNO v tom, čo vlastne chcete dosiahnuť. Brian Tracy hovorí: „Keď vezmete budúcnosť do svojich rúk, namiesto toho, aby ste čakali, kým sa vám nejaká budúcnosť prihodí, začnete zažívať stále viac udalostí, nad ktorými priemerný človek mávne rukou, pretože ich považuje iba za prejav šťastia“. „Vziať zodpovednosť do vlastných rúk“ v tomto prípade znamená, MAŤ JASNO v tom – KTO som, KDE som, AKO som prispel/a k tomu, že sa nachádzam práve tu, KAM kráčam, čo chcem mať, čím/kým chcem byť a čo chcem robiť v budúcnosti. Položte si tieto otázky a odpovedzte si na ne. Najlepšie písomne – myslite na papieri. A veľmi rýchlo zistíte, ako MÁTE JASNO v tom, čo od seba a od života chcete, alebo ak chcete, vo vašich novoročných cieľoch. Na to, aby ste sa pohli z miesta kde ste, na miesto, kde by ste chceli byť, je dôležite MAŤ JASNO v odpovedi na otázku: „Čo by sa malo stať, aby ste cítili, že ste našli naplnenie svojho života?“.  

„Kým sa vydáte za svojim cieľom,
musíte presne vedieť, čo chcete dosiahnuť.
Myslite na to tak dlho, kým sa s tým úplne nestotožníte.“
(Les Brown)

Vytvorte si svoju osobnú víziu. Je to vaša predstava o tom, ako by mal vyzerať váš ideálny život  v budúcnosti, teda novoročný cieľ. Pri jej tvorení si predstavujte, že nie ste ničím obmedzení, že máte všetky peniaze, prostriedky, inteligenciu, vzdelanie, skúsenosti, zručnosti, nadanie a kontakty na celom svete. Predstavujte si, že môžete byť, môžete mať alebo môžete urobiť čokoľvek, čo chcete. Potrebujete MAŤ JASNO v tom, čo to je a kde to je.

Ak sa pri čítaní vašej vízie usmievate a cítite sa príjemne, je čas na ďalší krok – prestať len snívať a  premeniť víziu na ciele, napríklad tie novoročné. Už ste pravdepodobne počuli, že „cieľ, ktorý nevidíte, nemôžete trafiť“, alebo ešte inak, „nejasné ciele, prinášajú nejasné výsledky“.  Preto je nevyhnutné všeobecné novoročné predsavzatia premeniť na konkrétne novoročné ciele.

Ak človek s istotou postupuje vpred za svojim snom
a odváži sa žiť život, ktorý si vysníval,
stretne sa s takým úspechom, aký by inak nedosiahol“
(Henry David Thoreau)

Pre stanovenie novoročných cieľov si opätovne pozrite vašu víziu a stanovte si najmenej 3 ciele, ktoré chcete dosiahnuť počas nasledujúcich 12 mesiacov. Stanoviť si cieľ, znamená odpovedať si na otázku: „Čo naozaj v danej oblasti chcem?“. Keď si budete stanovovať ciele, položte si otázku: „Čo je pre mňa naozaj dôležité?“, „Aký zmysel má to, čo chcem v danej oblasti urobiť, zmeniť alebo dosiahnuť?“ Odpoveď na otázku „Čo tým získam?“ vám prinesie predstavu nového života, ktorý vás čaká.  Musíte poznať dve veci – kde ste a kam sa chcete dostať. Detailne popísať vaše cieľové miesto. Musíte vedieť, kde to je. Buďte čo najkonkrétnejší. Rozpíšte si ciele detailne a do najmenších podrobností.

Vaše novoročné ciele by mali byť pre vás dostatočne inšpiratívne a vzrušujúce (zabránia, aby váš život začal byť nudný), náročné ale dosiahnuteľné (potrebujete cieľ, ktorý vás prinúti zabrať, vyhodí vás zo zóny pohodlia, prinúti vás robiť veci náročnejším spôsobom ako doteraz a pripraví vám trocha nepohodlia, ale musí byť dosiahnuteľný), konkrétne (buďte čo najkonkrétnejší pri všetkých aspektoch cieľa – typ, model, farba, rok, rysy, rozloha, hmotnosť, forma),  merateľné (cieľ musí byť stanovený tak, aby ste vy alebo ktokoľvek iný mohli mieru jeho dosiahnutia merať, cieľ bez číselného vyjadrenia je iba sloganom alebo snom), jasné a časovo ohraničené (dôležité je poznať čo chcete dosiahnuť a dokedy).

Veľmi dôležité je, aby vaše ciele boli v súlade s vašimi hodnotami, podľa ktorých žijete. Keď si stanovíte ciele, nenechajte sa už nikým a ničím odradiť. Sú to vaše ciele. Vytvorte si svoju vlastnú predstavu o úspechu a prestaňte sa zaoberať tým, čo si o tom myslia iní.

To najužitočnejšie, čo môžete urobiť hneď teraz, je zaviazať sa opustiť svoj „ostrov pohodlia“ a začať ho vnímať ako väzenie. Takisto je užitočné premeniť súbor (NE)výrazov ako „nemôžem“, „neviem“  či „nedokážem“, na „môžem“, „som schopný“ a  „dokážem to“. Sústreďte sa na myslenie, rozprávanie a písanie o tej realite, ktorú chcete vytvoriť, nie na to, čo nechcete.

Pokiaľ nezačnete niečo robiť, nič sa nestane. Neuvažujte „ako“ to máte urobiť. Uvažujte „čo“ máte urobiť. Na to, aby ste sa čo i len o kúsok priblížili k svojmu cieľu, musíte podniknúť kroky. Určite si štartovaciu pozíciu. Kde sa nachádzate v danom cieli práve teraz. Potom si predstavte koniec cesty, teda moment, kedy bude cieľ dosiahnutý. Predstavte si, že ste práve teraz došli do cieľa. Čo je vo vašom živote iné ako dnes? Ďalej sa zamyslite sa nad tým, aké kroky musíte podniknúť na to, aby ste sa do cieľovej roviny dostali. Vygenerujte veľké množstvo nápadov. Ku každému cieľu si napíšte každý jeden krok, ktorý vám napadne, a ktorý môžete urobiť teraz alebo v budúcnosti. Čím viac krokov na dosiahnutie cieľa vám napadne, tým jasnejšie ho budete vidieť. Potom usporiadajte jednotlivé kroky chronologicky do poradia,  na základe ktorého budete postupovať vpred. Rozhodnite sa, čo budete musieť urobiť ako prvé, ako druhé a čo neskôr. Napíšte si čo a dokedy vykonáte. Určite si rozumnú časovú lehotu a napíšte si, kedy chcete cieľ dosiahnuť. Vyberte prvý krok, napríklad ten najzaujímavejší, najpríťažlivejší alebo ten, z ktorého máte najmenší strach. Začnite okamžite uskutočňovať svoj plán. Každý deň urobte niečo, čovás posunie bližšie k vášmu cieľu. Ak je cieľ náročný, rozdeľte si ho na dostatočný počet malých krokov. Vytvorte si zoznam prekážok a problémov, ktoré budete musieť prekonať, zoznam zručností a vedomostí, ktoré budete potrebovať, zoznam ľudí, ktorých budete chcieť osloviť.

Ak si teda plánujete aj tento rok dať „novoročné predsavzatia“, tak sa už teraz zastavte, zoberte si papier a pero a stanovte si novoročné ciele, ktoré budú riadiť celý váš nasledujúci rok. A ja vám prajem, aby ste mali počas celého roka chuť pracovať na svojich „novoročných cieľoch“, aby ste mali silu prekonávať prekážky na ceste za nimi a aby ste sa nevzdali a došli do cieľa a mali tak o dôvod viac na úsmev.

Príjemný, inšpiratívny, pozitívny, optimistický, šťastný, usmiaty a úspešný nový rok 2014.

Dostaňte strach definitívne pod kontrolu!

Zistite, ako zvíťaziť nad strachom.Objavte v sebe vnútorného superhrdinu.

Prekonajte strach a dosiahnite vysokú úroveň sebadôvery.